Koçluk

KOÇLUK NEDİR? Koçluk istenilen hedefe ulaşmak için, koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Kişilerin var olan potansiyelini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir.
EĞİTİM VE ÖĞRENCİ KOÇLUĞU NEDİR?
Eğitim&Öğrenci Koçluğu; Eğitim koçu ile öğrenci arasında karşılıklı güven ve gönüllülük üzerine inşa edilen planlı bir gelişim ilişkisi ve bir iş birliği modelidir.
➢ Eğitim koçluğu sürecinde öğrenci kendisini daha iyi tanır, sahip olduğu güçlerini keşfeder ve hataları deneyim olarak kabul edip, yeterliliklerini artırır.
➢ Eğitim koçluğu sistemi; öğrencinin okul yaşamı aile yaşamı ve sosyal yaşamının olumlu yönde etkilenmesini hedefleyen, başından sonuna dek güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir.
➢ Koçluk desteği alan öğrencilerin, ders başarısının yükseldiği, ailesiyle ve çevresiyle ilişkilerinin güçlendiği ve kendi yaşam sorumluluğunu alma problemlerinin önemli oranda azaldığı gözlenmiştir.
➢ Eğitim koçluğu, öğrencinin arzu ettiği hedef ve performansa erişmek için koç ve öğrenci arasında çalışılan program dahilinde akademik başarıda, eğitim hedeflerinin yerine getirilmesinde, öğrencilerin yaşadığı sorunların çözümünde anahtar yöntemler sunar.
➢ Eğitim Koçu, mentorlük çerçevesinde çalışırsa öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar. Çalışma programını oluşturur, çalışma ortamını düzenler, sorunlarıyla ilgilenir.

Öğrencinin okulu ile iletişim halinde ders başarısını takip eder. Birlikte ders çalışırlar, birlikte yaşamı paylaşırlar.
Sürecin işleyişi özetle şöyle ifade edilebilir.
1- Eğitim&Öğrenci koçu güçlü sorular kullanarak öğrencinin kendi çözümlerini bulmasını sağlar.
2- Öğrenci nasıl ilerleyeceği ve kapasitesini nasıl etkili kullanacağı konusunda çaba gösterir,
3- Eğitim koçu süreçte güçlü gözlemler aracılığıyla geribildirim verir ve süreci tekrar gözden geçirir.
4- Koç öğrenciyi sürekli yapılandırır ve büyük resmi görür, Güçlü ricalarla öğrenciyi sürekli ileri taşır.

TÜRKİYE’DE KOÇLUĞUN YASAL MESLEKİ DURUMU Koç (Seviye 6) ulusal meslek standardı 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkartılan “Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik” ve “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre MYK’nın görevlendirdiği Koçluk Platformu Derneği (KPD) ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD) tarafından hazırlanmıştır. Koç (Seviye 6) ulusal meslek standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş, MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır. 21 Kasım 2013 tarihinde koçluk ülkemizde meslek olarak kabul edildi.
MESLEK TANIMI
Koç; İlgili yasal süreçler, kalite normları ve hizmet prosedürleri çerçevesinde; koçluk süreçlerinin iş organizasyonu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini yürüten ve bireysel mesleki gelişimini sağlayan nitelikli kişidir.
Koç; Müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artırıcı ve bu yönde destekleyici çalışmaları yürütür.